skip to Main Content
+36 20 991 7272 revierik@gmail.com

Az érzelmi zsarolásról röviden

Érzelmi zsarolás működése

Az érzelmi zsarolást, azért nehéz kezdetben felismerni, mert a zsaroló először kedvesnek, szeretetteljesnek mutatkozik, aztán szép lassan hibákat kezd találni bennünk, és ezeknek a „hibáinknak” a felemlegetésével teljesen aláássa önértékelésünket. Mivel az ilyen jellegű kapcsolatban folyamatosan a „kedvezőtlen” oldalunkra mutatnak rá, annyira elveszítjük a saját magunkba vetett hitünket, hogy a végén könnyen azonosulhatunk a partner véleményével, és már mi is valóban „rossznak” fogjuk látni önmagunkat. Valószínűleg az érzelmi zsaroló sincs tudatában, hogy ezt a magatartási mintát követi, előfordulhat, hogy családon belül szocializálódott így. Az ilyenfajta lelki manipulációval egyébként arra az alapvető emberi igényünkre próbálnak hatni, hogy tartozzunk valahová. A zsaroló nyíltan vagy burkoltan azzal fenyeget minket, hogy megbüntet, azaz kirekeszt: nem tartozhatunk hozzá vagy egy csoporthoz.

Hogyan ismerhetem fel?

Ha önértékelésünket próbálják aláásni vagy folyamatosan bűntudatot keltenek bennünk, az már figyelmeztető jel lehet.

Leggyakoribb érzelmi zsaroló típusok

1.Aktív büntető
Ezt a típust a legkönnyebb felismerni, hiszen a korábbiakban leírtakat tükrözi egyértelműen vissza. ”Ha nem mész egyetemre, apád nem fog tovább támogatni!”

2.Szenvedő (Passzív büntető)
A világ összes fájdalmát vette fel, és ezt leginkább szenvedő, mártír, önfeláldozó arckifejezésével juttatja tudtunkra. Van úgy, hogy visszahúzódik vagy nem szólal meg egy csoportos beszélgetés közben: így jelzi, hogy nem érdekli semmi, mert ő szenved. Titkon szeretné, ha a szenvedésében, rossz kedvében osztoznánk, vagy ha legalább sajnálnánk, hisz így a figyelem központjába kerülhetne. Ha elhívjuk egy vidám programra, ő tuti fapofát vág majd, próbálja aláaknázni az örömünket.

3. Ígérgető
Azt a látszatot kelti, hogy ő bármikor bármilyen szívességet megtesz nekünk, hiszen fontosak vagyunk számára. Sok ígéretet tesz, ezeket nem tartja be. Gyakorlatilag felénk nyújt egy kezet, majd ezzel a kézzel bele is lök minket a gödörbe, mivel semmit nem ad, de amit lehet visz.

Back To Top