skip to Main Content
+36 20 991 7272 revierik@gmail.com

Tudj meg többet magadról, készítsd el a saját egogram grafikonod!

Tranzakcióanalízis
A konzultáció egyik racionális megközelítési módszere

Pozitív szemlélete van az emberről, hisz abban, hogy az egyén képes pozitív irányban változni.

A tranzakcióanalízisben három fő – összesen pedig öt – ego állapotot különböztetünk meg: Gyerek, Szülő és Felnőtt (objektív, adatgyűjtő, gondolkodó). Szülőn belül létezik még a Gondoskodó Szülő (megnyugtat, dicsér és segít) és a Kritikus Szülő (hibát keres és talál, helytelenít). Gyermeken belül pedig az Alkalmazkodó Gyermek (más kívánalmaihoz igazodik) és a Természetes Gyermek (spontán, érzés-orientált, élvezet-szerető, impulzív).

A módszer konzultánsa tanár szerepben van jelen, megismerteti a szerepeket, majd segít beazonosítani azokat, ezzel elősegítve a változást. A tranzakcióanalízis egyik fő témája ugyanis, hogy a személy melyik ego-állapotokat használja leginkább, amelyet az egogram segítségével határozhatunk meg. (ld.: 2. kép).

Az egogram viszonylag stabil az ember életében, hacsak az egyén nem dönt úgy, hogy erőfeszítések tegyen ennek megváltoztatására. Ez azért lehet fontos, mert, aki több és megfelelő ego-állapotból tud reagálni rugalmasabb az élet kihívásaival szemben. A 2. kép egy rendszerint felnőtt állapotból reagáló ember egogramját mutatja. Valószínűsíthető, hogy kapcsolataiban mások túl racionálisnak vagy akár ridegnek is láthatják.

Felhasznált irodalom:
Gladding, S. T. (1998), Fejezetek a konzultáció pszichológiájának témaköréből, Bárczy Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskola, Budapest

Back To Top