skip to Main Content
+36 20 991 7272 revierik@gmail.com

Mentálhigiénés szakember vagy pszichológus?

MENTÁLHIGIÉNÉ

Mit jelent a mentálhigiéné?

A mentálhigiéné hétköznapi nyelven megfogalmazva jelent lelki egészség-védelmet, megőrzést és  fejlesztést. De találkozhattál már a pszicho-higiéné és a lelki gondozás fogalmával is. És hogy mi is tartozik a lelki egészség fogalmához? Összefoglalva mindazt, amitől kiegyensúlyozottak vagyunk: testi, szellemi, lelki és szociális jóllétet. A lelkileg egészséges ember tartózkodik az önpusztító, destruktív, és aszociális viselkedéstől, erkölcsi értékrendje szilárd. 

A lelkileg egészséges ember….

1. Képes szeretet adni és elfogadni.

2. Biztonságban érzi magát, úgy érzi a helyén van a társadalomban és a világban.

3. Megfelelő mértékben spontán, képes reagálni. Érzelmi válaszai ( (pl. harag, öröm, szomorúság) adekváltak és megfelelő skálán mozognak .

4. Megfelelő fokú realitásérzékkel rendelkezik.

5. Gazdag a fantáziavilága, amely segíti a kreativitását.

6. Olyan fokú önismerettel és önértékeléssel rendelkezik, mely képessé teszi arra, hogy feldolgozza a kudarcot, veszteséget, bántást. Képes megbánni és megbocsátani.

7. Tud tanulni a tapasztalataiból.

8. Képes teljesíteni a csoport igényeit, együtt azzal a választási szabadsággal, hogy ezt mikor és mennyiben teszi, figyelembe véve saját – mint csoporttag – felelősségét is.

9. Szabadon képes az önkifejezésre, tisztában van azzal ez hogyan hat másokra, tekintettel van környezetére.

10. Képes saját és mások testi szükségleteit kielégíteni.

A mentálhigiénés szakember a lelkileg egészséges állapotot segít kialakítani és megőrizni.

Milyen esetekben érdemes mentálhigiénés szakemberhez fordulni?

Ha fentebb felsorolt 10 pont bármelyikénél úgy érzi, nem feltétlenül igaz Önre, érdemes szakemberhez fordulnia, ugyanis a mentálhigiéné arra való, hogy segítsen visszatalálni a “normális” állapotba.  A “normálistól” való eltérés tünetei lehetnek a különböző függőségek, szenvedélybetegségek, de lehet szó átmeneti krízisről is, például gyász vagy munkanélküliség esetén. 

Miben különbözik a mentálhigiéné a többi módszertől?

A mentálhigiénés szakember nem foglalkozik betegségek kezelésével, azonban ha a kezelés során pszichés betegségre utaló jeleket lát, kötelessége pszichológushoz vagy pszichiáterhez irányítania ügyfelét. A mentálhigiéné nem terápia, de annak kiváló kiegészítője lehet. A mentálhigiénés szakember partnerként, segítőként viszonyul a klienshez, annak tudására alapoz, a találkozások sokkal inkább konzultatív, tanácsadó jellegűek, és nem egyoldalú szakértői kinyilatkoztatáson alapulnak.

Hogyan zajlik egy mentálhigiénés kezelés?

Erre a célra kialakított rendelőben találkozik a mentálhigiénés szakemberrel, megegyezés szerint hetente, vagy kéthetente. A találkozások általában 60 percesek. Az első pár alkalom célja az ismeretszerzésen túl az is, hogy kölcsönös bizalom alakuljon ki a kliens és a segítő között, hogy kiderülhessen a kliens valódi motivációja, céljai. Szintén ekkor kerül sor az együttműködés kereteinek tisztázására is.  A terápiától abban különbözik a mentálhigiénés kezelés, hogy ebben a folyamatban a páciens = kliens, a terapeuta = segítő. Itt nem tekintik Önt betegnek, hanem valaki olyannak, aki valamiért elakadt a személyes fejlődésében. A segítő dolga, hogy ezen átsegítse és segítsen visszatalálni a saját erőforrásaihoz. A folyamat során megoldási terv készül, a  szakember segíti ennek kivitelezését, nyomon követi a fejlődését.  A változást készségfejlesztéssel, akár konkrét tanácsadással, vagy segítő beszélgetéssel érik el. 

Mikor nem javasolt mentálhigiénés szakemberhez fordulni?

Diagnosztizált klinikai, vagy pszichiátriai betegségben szenvedőknek klinikai szakpszichológushoz és/vagy pszichiáterhez kell fordulniuk. A mentálhigiénés szakember ha diagnosztizálni nem is,  de fel tudja ismerni, ha hasonló betegségben szenved, és tovább tudja irányítani a megfelelő szakemberhez. 

Forrás:
https://noipalya.hu/mentalhigiene/

Back To Top