skip to Main Content
+36 20 991 7272 revierik@gmail.com

Röviden a mentálhigiénés tanácsadásról

„Ha van egy barátod, ajándékozz neki halat. Ha viszont valóban szereted, akkor tanítsd meg halászni.” (Kínai közmondás)

A mentálhigiénés tanácsadás megoldás-orientált. A megoldásra, a jövőre helyezi a fő hangsúlyát.

Ha az egyén problémáját egy fának képzeljük el, akkor például a pszichoanalízis a probléma gyökereit kezdi majd el vizsgálni: Honnan jön a probléma? Gyerekkor? Rossz viszony a szülőkkel? Hogyan jelent meg a probléma a kliens életében?

Ezzel szemben egy mentálhigiénés szakember (egy viselkedésterapeuta és egy coach is) felfelé fog nézni: honnan fog a fény jönni? A megoldás első rügyei jelen vannak-e már a kliens életében? Hogyan lehet a növekedésüket még jobban segíteni?

Bizonyos problémák feloldására nincs mindig szükség éveken át tartó terápiás foglalkozásokra. A mentálhigiénés tanácsadás segít a munkahelyen, hogy rövid idő alatt jobb eredményeket érjünk el illetve lehetőséget ad egyéb problémás élethelyzetek megoldására is azáltal, hogy a kliens megismeri saját erőforrásait vagy akár olyan rejtett képességeit is előhozhatja, amivel a tanácsadás előtt az egyén nem volt tisztában. A mentálhigiénés szakember az eszközeivel az élethelyzeteket más szemléletbe helyezi, kérdéseivel serkenti az egyén széles körű kibontakozását, ezáltal pedig egy teljesebb élethez segíti.

Back To Top