skip to Main Content
+36 20 991 7272 revierik@gmail.com

Jó embernek lenni kifizetődő

A járvány hatásainak kapcsán (is) sokakban merülhetett fel az a kérdés, hogy milyen szinten figyelünk oda a másikra, és, hogy valójában törődünk-e egymással, vagy megelégszünk kizárólag azzal, ha saját szükségleteink kielégítésére törekszünk? A helyzet az, hogy a törődés és a valódi odafigyelés nem igényel túlzott erőfeszítést, mégis – többek között – a párkapcsolatokban, munkahelyen annak ellenére, hogy különösen fontos lenne kevesen figyelnek a másikra, ez pedig hosszú távon súlyos következményekkel jár.

MAGÁNÉLET

Az emberek alapvető szükséglete több ezer éve nem változott: szeretetre, odafigyelésre, tiszteletre, elfogadásra vágyunk. Ha nem kapjuk meg ezeket az érzelmi alapszükségleteket, az olyan, mintha nem locsolnánk a kedvenc virágunkat, majd megdöbbennénk azon, hogy az kiszáradt.

Hosszú távon az odafigyelés hiánya magánéletben kimerültséget, boldogtalanságot, különböző lelki problémákat, vagy akár rossz időbeosztást is eredményezhet. Egy kísérletben diákokat folyamatosan dicsértek, továbbá azt mondták nekik, hogy azért kerültek a kísérleti csoportba, mert különleges képességeik vannak. A másik csoportban lévő diákokat következetesen szidták, becsmérelték őket. Gondolom, hogy már kitalálták az eredményt: igen, a különlegesnek tartott csoport kiugróan jól teljesített, míg a szidalmazottak tábora siralmas eredményeket produkált. Természetesen eredetileg egyik csoport sem volt különlegesebb a másiknál.

Egy szereteten, odafigyelésen, tiszteleten alapuló párkapcsolat – már csak a kísérlet eredményeiből következtetve is – csodákra képes. Azt a lehetőséget hordozza, hogy képesek leszünk hatni a másikra, pozitív tulajdonságainkat erősíteni, sőt meglepő módon kedvező irányba fejlődni.

MUNKA

Vajon hány munkahelyen érzik magukat a dolgozók fontosnak és hány munkahelyen bevett szokás a másik megdicsérése? Felmérések szerint, már az ilyen hozzáállásbeli többlet elmaradása a következő nemkívánatos „eredményekkel” jár:

– alacsony termelékenység
– csökkent kreativitás
– betegszabadság (munkaóra kiesés)
– feszültség (és az ebből következő alacsonyabb hatékonyságú munka)
– munkaerő elvándorlása (költséges keresés, betanítás)
– baleset és hibázás
– a munkából távol maradók 50-60 %-a a nem megfelelő lelki környezet elől menekül

A cselekvési terv egyszerű és hatékony: odafigyelés, emberség! Természetesen, hogy erre valaki képes legyen önmagát is szeretnie kell és rendben kell lennie saját magával. Cserében viszont, varázslásra lesz képes.

Back To Top